Jeżeli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci i klienci na świecie konsumują na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, która z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej niż raz na dzień.
Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie kluczowe, a nie jako bazowe cukry, które akompaniują posiłkom jako danie poboczne – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest kolejnym olśniewającym przykładem banalnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odnaleźć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno utworzyć proste lub wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.
W jaki sposób zrobić taki makaron?
• Wszystko, czego wypada do szablonowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i nieduża ilość wody.
• Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie trzeba je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
• Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
W związku z tym, jeśli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wtenczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź też innym, równie smacznym daniem. Prosto, czysto i apetyczne -o to chodzi!