Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród wielu możliwości, jakie daje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne posiłki włoskie
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. bianca Kraków Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film