Autentyczna włoska restauracja – klasyczne menu
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najczęsciej spotykany typ gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, treściwe i ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej jemy makarony. Bardziej wrażliwi konsumenci smakują mniej znane dania – canelloni, polentę i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy miejsce korzysta z włoskich składników, czy w karcie są też nie tak znane potrawy, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża różnorodność oraz jedzenie z różnych części kraju. W mistrzowskiej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.
Włoska kuchnia nie jest trudna, ale to wcale nie znaczy, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wina z Włoch
Jakakolwiek restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zapominać wina. Posiłek z całą pewnością musi obejmować również trunek. Kieliszek białego wina to we Włoszech kanon. włoski kucharz Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi a także cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, powinna mieć bogatą kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc poznać indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia warto wybrać się do restauracji, która potrafi podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film