Włoska restauracja Kraków

Chcesz wiedzieć, jak zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednakże nie planujesz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeżeli porządnie zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.

Pizza Kraków

   

Jednak najpierw: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Tradycyjna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem kultowym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były synonimem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano bądź bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Ewidentnie, włoskie jedzenie jest niezmiernie regionalne, także jeśli chodzi o pizze. Jedna reguła jednakże jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!

Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i najbardziej autentyczna – gdy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest potrzebne oprócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży bądź też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Następnie pora na ulubione akcesoria, chociaż można trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najpoprawniej także gotową pizzę podać typowo po włosku – innymi słowy przystroić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.