Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i używali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Dużo wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, by uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych produktów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obszernego trudu. zobacz więcej wpisów o baristach Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również właściwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film