Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc różne tradycje, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które sztampowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, że najważniejszym i najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z rozmaitymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w samej rzeczy wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści akcentują, że jest wyborna oraz sycąca.